Mooie lezing van Manu Keirse in Uitvaartverzorging De Nachtzon

Onlangs vond in Uitvaartverzorging De Nachtzon een interessante avond plaats met rouwspecialist Manu Keirse. De begenadigde spreker kwam er praten over rouwverwerking. Ook deze keer lokte de gratis voordracht een massa volk naar het ondertussen tot ver buiten Maldegem bekende uitvaartcentrum van Dirk Van Nieuwkerke en Griet Pauwels.

De verhalen die Manu Keirse brengt, gaan recht naar het hart. Vaak put de rouwspecialist daarbij uit ervaringen uit zijn eigen leven. Zo vertelde hij het verhaal van een buurjongen die omkwam bij een verkeersongeval met een vrachtwagen. “Zijn hoofd werd verbrijzeld, het was vreselijk”, zegt Manu Keirse. “Maar dankzij mijn ouders en de lokale gemeenschap konden we het als kind goed plaatsen. Zo zal ik nooit vergeten hoe ik ’s avonds met mijn mama het levenloze lichaam ging groeten van onze buurjongen,” vertelde Manu Keirse tijdens zijn lezing. “We stonden daar allemaal samen rond die pas overleden jongen. Ik herinner me die avond vooral als een avond waarop we als kind wat langer mochten opblijven en nog eens goed met onze ouders praatten, het was zeker geen traumatiserende ervaring. Met deze anekdote wil ik aantonen hoe belangrijk het is om kinderen heel nauw te betrekken bij het rouwproces. Iets wat vandaag de dag veel te weinig gebeurt. Ik ben mijn moeder nog altijd heel dankbaar voor dat leerrijke moment. Toen ik aan haar sterfbed stond, hebben we het er zelfs nog even over gehad,” aldus Manu Keirse. “Jaren later werd ik nog eens van heel dichtbij met die avond geconfronteerd. Ik stond op de Boekenbeurs te signeren toen een meneer mij aansprak. ‘Ken je mij nog?,’ vroeg hij. ‘Ik ben speciaal voor jou naar de Boekenbeurs gekomen. Mijn mama woont in Dudzele.’ Het bleek een zoon van de moeder van het verongelukte jongetje in mijn geboortedorp Dudzele. Hij was geboren twee jaar nadat zijn broer overleden was en vertelde over zijn broer alsof hij hem echt gekend had. Dit was voor mij het voorbeeld bij uitstek van adequaat omgaan met verdriet. Het was zo mooi om na al die jaren nog eens over die jongen te praten.” Wat betreft rouwverwerking bij kinderen zijn er volgens Manu Keirse vier dingen heel belangrijk. “Je moet naar het kind in kwestie luisteren, het correcte informatie geven, het omringen met warmte en genegenheid en de herinnering levendig houden.”

content-manu-keirse

Vier belangrijke stappen

Rouwverwerking is een speciaal proces dat bij iedereen anders verloopt. “Eerst en vooral is het belangrijk om de werkelijkheid onder ogen te zien”, gaat Manu Keirse verder. “Een tweede aspect waar je door moet is het ervaren van de pijn van het verlies. Alles wat je doet om dat te verdringen, verlengt het rouwproces. Het verdriet dat daarmee gepaard gaat, komt in golven. Dat heeft niets te maken met een depressie. Het is normaal gedrag van normale en evenwichtige mensen. Tijdens het rouwen zijn ook gevoelens van schuld en boosheid heel normaal. Soms werken mensen dat verdriet op elkaar uit. In dat geval heeft die boosheid niets te maken met een slechte relatie. Hoe dichter je bij elkaar staat, hoe meer je elkaars pijn voelt. Pijn komt heel vaak in boosheid naar buiten. Ook schuldgevoelens zijn heel normaal. Zo praatte ik met de nabestaanden van de slachtoffers van de busramp in het Zwitserse Sierre. Een van hen vertelde me: ‘Mijn dochter zag er tegen op om voor de eerste keer alleen zo ver op reis te gaan. Ik voel me er heel slecht bij dat we haar aangemoedigd hebben om mee te gaan.’” Dergelijke gedachten hebben niets te maken met schuld, ze worden veroorzaakt door ouderlijke liefde en verantwoordelijkheid. Een derde stap in het rouwverwerkingsproces is je aanpassen aan de wereld na het verlies. Ook deze fase verloopt bij iedereen anders. Er zijn daarbij ook verschillen tussen mannen en vrouwen. De laatste stap van het rouwproces is opnieuw leren genieten en de herinnering aan de dierbare overledene levendig houden. Verlies overleven is niet loslaten, maar anders leren vasthouden. Ook deze laatste fase verloopt bij iedereen anders”, aldus Manu Keirse.

Reeds 5 jaar een Warmmenselijke aanpak

Eind november 2013 bekroonde Dirk Van Nieuwkerke 35 jaar ervaring met de lancering van zijn hypermodern uitvaartcentrum De Nachtzon. Op een grensverleggende en unieke manier wordt het overlijden van een dierbare en de daaropvolgende periode van rouw er steeds op een warmmenselijke manier benaderd. Naar aanleiding van de vijfde verjaardag wordt november een zeer drukke maand in de Nachtzon. Er worden twee voordrachten gepland: één op donderdag 8 november, ‘Over nalatenschap en administratie bij overlijden’ door Dhr. Roger Lathouwers en een tweede op donderdag 22 november, ‘Omgaan met verlies en afscheid’ door Marinus van de Berg, begenadigd spreker en auteur-dichter in verband met rouwverwerking. Zondag 18 november houden wij de traditionele herdenkingsdiensten. Hierop worden de families uitgenodigd, van wie de uitvaart van een dierbare plaatsvond in de aula van De Nachtzon. Op zondag 25 november van 10.00 u. tot 17.00 u lichten wij de werking van De Nachtzon toe tijdens een ‘Open Dag’. Meer informatie over dit alles volgt na de zomer.

Ik wil terug naar het blogoverzicht

Vragen over uw uitvaart?

Contacteer ons