Manu Keirse ontroert De Nachtzon

Enkele weken geleden liep De Nachtzon vol voor een lezing met Manu Keirse. Het was al de zevende keer dat de rouwspecialist in De Nachtzon te gast was. Ook deze keer was het tijdens zijn toespraak muisstil en hing het publiek aan zijn lippen. Hier en daar werd er zelfs een traantje weggepinkt. In zijn interessante lezingen geeft Manu Keirse tips over hoe je beter kan omgaan met intens verdriet. Heel wat mensen hebben daar baat bij, want in deze hectische tijden wordt er vaak te weinig tijd gemaakt om verdriet op een goede manier te verwerken.

Aan de hand van tal van voorbeelden uit de praktijk bracht Manu Keirse ook deze keer een boeiende avond over rouwverwerking. “Ik herinner me het verhaal van een moeder die met de wagen onderweg was met haar dochter en tegen een paal reed. Zij overleefde het ongeval, maar haar kind was op slag dood. Het ongeval gebeurde tien minuten voor het kind zijn eerste communie zou gaan doen. De wereld van de ouders van dat kind stortte compleet in. Nadat ze vier weken thuisgebleven waren van hun werk gingen ze weer aan de slag. Toen de man op zijn werk aankwam, had zijn baas ervoor gezorgd dat hij door iemand werd opgewacht. Samen gingen ze naar het bureau van de directeur, die hem zei: “Na zoiets meegemaakt te hebben, moet het momenteel heel moeilijk zijn voor jullie. Als het tempo van het werk wat te hoog ligt, mag je de komende weken gerust eens stoppen om een babbeltje te slaan met een van je collega’s. We hebben iedereen in het bedrijf op de hoogte gebracht van wat er gebeurd is. Neem gerust je tijd om dit te verwerken, iedereen zal er begrip voor hebben. We hebben naast de refter ook een apart zaaltje ingericht, waar je met enkele goede collega’s samen kan eten. Zo hoef je tijdens de middagpauze niet meteen in het rumoer van de grote zaal te zitten.” “Verlies staat gelijk aan het verrichten van rouwarbeid en dat wist de directeur van dit bedrijf in dit voorbeeld heel goed”, aldus Manu Keirse. “De man kwam er door deze aanpak geleidelijk aan weer bovenop. De vrouw die in de keuken van een ziekenhuis werkte, werd op haar werk helemaal anders verwelkomd: “Hoe gaat het? Er is veel werk, hoe harder je werkt, hoe vlugger je het vergeet”, zei de chef-kok. De vrouw klapte helemaal dicht en is na deze woorden nooit meer teruggekeerd naar haar werk. Beide oversten bedoelden het heel goed. Alleen had de ene veel meer verstand van hoe je moet omgaan met iemand die in een toestand van intense rouw verkeerd”, aldus Manu Keirse.

Manu Keirse - nabespreking

Rouwgedrag is normaal

Rouwen is gedrag dat getolereerd moet worden. Het is heel normaal en mag niet geklasseerd worden onder de noemer ‘psychische aandoening’. De mensen lopen elkaar gemakkelijk voorbij omdat ze niet de juiste woorden vinden om over een dierbare overledene te praten. Anno 2017 zijn we met z’n allen mondiger geworden, maar niet op het vlak van rouw.

Warm en menselijk afscheid

Bij uitvaartverzorging De Nachtzon voeren we een persoonlijke aanpak heel hoog in het vaandel. Naast de administratieve kant van het overlijden, hebben we steeds oog voor het menselijke aspect. De rouwende familie staat bij De Nachtzon altijd centraal. Bovendien hanteren we steeds een menselijke aanpak. Bij de voorbereiding van een uitvaart besteden we ook uitgebreid aandacht aan details uit het leven van de dierbare overledene. Zo kan er op de dag van het afscheid een passende ode gebracht worden.

Ik wil terug naar het blogoverzicht

Vragen over uw uitvaart?

Contacteer ons