Uitvaartzorg De Nachtzon (ont)zorgt, ook in Zeeuws Vlaanderen

Gedragen door een jarenlange ervaring in de uitvaartsector, zijn Dirk Van Nieuwkerke en Griet Pauwels super gemotiveerd om zich verder te ontpoppen in hetgeen waarin zij zich toch zo aangetrokken voelen: het zo goed mogelijk bijstaan van mensen die een dierbare moeten loslaten. Hiervoor zijn ze dag en nacht bezig om mensen te helpen en te ondersteunen op de momenten die hen het meest aangrijpen. Om dat doel verder te bereiken bouwen zij voortdurend hun eigen organisatie en infrastructuur uit.

“We kunnen gelukkig rekenen op een zeer enthousiast team met mensen als Ronny Geernaert uit Aardenburg, die De Nachtzon zeer bekwaam vertegenwoordigt in Zeeuws-Vlaanderen”, aldus Dirk Van Nieuwkerke, die instaat voor een menselijke benadering bij deze ingrijpende gebeurtenis. Met een warme aanpak wordt alles tot in de puntjes verzorgd met oog voor persoonlijke wensen, waardoor de afscheidsplechtigheid wordt uitgewerkt tot een betekenisvol moment dat het rouwproces verzacht. Het team van De Nachtzon is begaan met het lot van nabestaanden, ook van mensen die zijn overleden aan Corona. “Gelukkig zijn het tot nu toe maar enkele personen, die aan Covid-19 zijn overleden, maar de impact is enorm. Het betreft bijvoorbeeld mensen, die geen afscheid hebben mogen nemen of zelfs de uitvaart niet konden bijwonen, omdat ze zelf ook ziek waren geworden en in het ziekenhuis lagen. Als die mensen na enkele weken terug thuis komen, vallen ze in een enorme stilte. Dat wordt tijdelijk wel ingevuld door de omgeving, maar er blijven moeilijke momenten en vragen. Op die momenten kan men ook een beroep doen op ons team. Als alle hectiek voorbij is, is onze nazorgconsulent(e) een luisterend oor, begripsvolle gesprekspartner of kan desgevraagd doorverwijzen, als men er echt niet uit komt”.

Mogelijkheden binnen Corona-beperkingen

Ronny, Griet en Dirk hebben vastgesteld dat de Corona-maatregelen voor veel verwarring hebben gezorgd. Tijdens de lock-downperiode heeft het crematorium te Brugge geen uitvaartplechtigheden voor personen uit het buitenland toegestaan, maar wel crematies zonder uitvaartdienst. Deze maatregel is nu niet meer van kracht. Ook al was de Belgisch-Nederlandse grens gesloten, er was steeds de mogelijkheid om personen uit Nederland over te brengen tot in uitvaartcentrum De Nachtzon. Met zijn allen mogen wij hopen dat het virus Covid-19 geen te sterke opgang meer maakt en de gezondheidstoestand van ons allemaal normaliseert, zodat de overheid niet moet teruggrijpen naar dergelijke maatregelen. Maar indien tòch, kan op verzoek van de familie de uitvaartdienst vóór de crematie plaatsvinden in de aula van De Nachtzon, waardig en volledig uitgevoerd volgens de wil van de overledene en zijn of haar naasten, waarna de medewerkers van De Nachtzon zich naar het crematorium van Terneuzen of Brugge begeven. Zo kan de familie veel verloren tijd en kilometers uitsparen. Uitvaartverzorging De Nachtzon schenkt uiteraard evenveel aandacht aan uitvaartdiensten gevolgd door een begrafenis in een gemeente of stad. De afscheidsplechtigheden kunnen plaatsvinden in de plaatselijke kerken, op een locatie op verzoek van de familie, of in de aula van De Nachtzon. Door de huidige regels vinden de uitvaartdiensten plaats in privé-sfeer. “We merken, dat de website erg veel bezocht wordt. Men wil weten wat de mogelijkheden nog wel zijn. Zo kunnen we de uitvaart streamen, zodat men thuis de plechtigheid kan volgen. Dagelijks ervaren we het voordeel van de begroetingskamers. Tot een dag vóór de uitvaart kan de familie zelf bepalen wanneer en hoe lang ze bij hun dierbare willen zijn. Men heeft in principe 24 uur per etmaal de mogelijkheid om langs te komen, eventueel ook zonder afspraak. Aanvankelijk mag men een dierbare die overleden is aan Corona niet bezoeken, maar gelukkig beschikken we nu over moderne technieken om dat volledig verantwoord te verwezenlijken met respectvol gebruik van o.a. een wikkeldoek.” Uitvaartverzorging De Nachtzon omvat onder andere een funerarium, 24 u-begroetingskamers, een ruime aula met de meest eigentijdse technische snufjes, een besprekingsruimte, een salon voor het ontvangen van de genodigden, een winkel…

Lezingen

Regelmatig bieden we gratis lezingen aan van bekende sprekers, zoals Marinus van den Berg en Manu Keirse. De bijeenkomsten en lezingen worden steeds zeer druk bezocht en we zien het ook als onze taak, om die nazorg goed vorm te geven. ” De eerstvolgende lezing, door Manu Keirse, gepland op donderdag 10 december aanstaande, kan terug op veel bijval rekenen, waardoor deze, wegens het niet kunnen handhaven van de Corona-maatregelen, opnieuw dient verplaatst te worden. Deze gratis lezing, na inschrijving weliswaar, is verplaatst naar donderdag 27 mei 2021 om 19.30u in de aula van de Nachtzon. De reeds verrichte inschrijvingen blijven geldig. Ook onze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst is verzet naar 2021.

Ik wil terug naar het blogoverzicht

Vragen over uw uitvaart?

Contacteer ons