Uitvaartverzorging De Nachtzon loopt vol voor unieke en leerrijke avond met rouwspecialist Manu Keirse

Doorheen de jaren bouwde Uitvaartverzorging De Nachtzon wat betreft interessante lezingen een heel stevige reputatie op. Onlangs was Prof. dr. em. Manu Keirse er te gast. Tijdens de lezing van deze begenadigde spreker was het muisstil in de nokvolle aula van De Nachtzon. Heel wat mensen staken wat op over rouwverwerking en gingen met een goed gevoel naar huis.

Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Aan de hand van anekdotes uit zijn eigen leven praat hij op een heel verstaanbare manier over wat er precies met mensen gebeurt als ze een dierbaar iemand verliezen.

“Verdriet heeft te maken met mensen van wie we houden. Omdat we als mens in staat zijn om liefde te geven en te ontvangen, doet het dan ook enorm veel pijn als we een dierbaar iemand verliezen”, zegt Manu Keirse. “Sterven is verhuizen van de buitenwereld naar het hart van de mensen. Mensen die terminaal zijn, raad ik bijvoorbeeld aan om brieven te schrijven aan hun kinderen, geliefden en vrienden. Ze kunnen bijvoorbeeld ook een boek met een opdracht in een doos steken of een bandje inspreken. Om hun nabestaanden en zichzelf voor te bereiden op het nakende afscheid, moeten ze zoveel mogelijk zeggen dat ze altijd van hen zullen blijven houden. Als nabestaanden het achteraf moeilijk hebben, kunnen ze eventjes grasduinen in hun herinneringsdoos en denken aan de mooie tijden die ze samen met de dierbare overledene beleefd hebben. Verlies en verdriet staan om de hoek in ieders leven, ook in het leven van kinderen. Het is daarom heel belangrijk dat ook zij heel nauw bij het verlies van een dierbare betrokken worden.”

Iemand die geconfronteerd wordt met het overlijden van een naaste moet rouwarbeid verrichten, een proces dat bij iedereen anders verloopt. “Een eerste belangrijke stap is het onder ogen zien van de werkelijkheid van het verlies. Eenmaal dat gebeurt is, moet je de pijn van het verdriet ervaren. Alles wat je doet om pijn te vermijden, lijdt op termijn tot een verlenging van het rouwproces. Een derde stap is jezelf aanpassen aan de wereld zonder de dierbare overledene. Dat is een proces dat verschilt van persoon tot persoon. De laatste stap is opnieuw leren genieten van het leven en de herinnering aan de persoon die je ontvallen is op een mooie manier levendig houden”, besluit rouwspecialist Manu Keirse.

Op het einde van de voordracht mochten Dirk Van Nieuwkerke en Griet Pauwels in naam van de talrijke aanwezigen prof. Keirse danken voor de inhoud van de voordracht en ook voor de sublieme manier waarop deze gevoelige materie werd gebracht.

content-manu-keirse

Warm en menselijk afscheid

Bij uitvaartverzorging De Nachtzon voeren ze een persoonlijke aanpak heel hoog in het vaandel. Naast de administratieve kant van het overlijden, hebben ze er steeds oog voor het menselijke aspect. De rouwende familie staat bij De Nachtzon altijd centraal. Bovendien hebben uitvaartondernemers Dirk Van Nieuwkerke en Griet Pauwels een vlekkeloze reputatie en hanteren zij steeds een menselijke aanpak. Bij de voorbereiding van een uitvaart besteedt De Nachtzon ook uitgebreid aandacht aan details uit het leven van de dierbare overledene. Zo kan er op de dag van het afscheid een passende ode gebracht worden.

Ik wil terug naar het blogoverzicht

Vragen over uw uitvaart?

Contacteer ons